Bu proje ile Parkinson hastalarının yürümelerini destekleyecek mobil uygulama geliştirilecek

Egeli bilim ekibinin Parkinson hastalarının yaşam kalitesini artıracak projesine TÜBİTAK’tan destek

Bu proje ile Parkinson hastalarının yürümelerini destekleyecek mobil uygulama geliştirilecek

Ege Üniversitesi(EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özkeskin’in yürütücülüğünü yaptığı “Parkinson Hastaları İçin Eksternal Uyaran Destekli Yürüme Eğitimi Mobil Uygulamasının Geliştirilmesi ve Etkinliğinin Araştırılması” adlı proje TÜBİTAK-ARDEB 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Android ve IOS tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilecek şekilde geliştirilecek bu uygulama, telefonlarda yer alan dahili sensörler ile yürüme ile ilgili parametreleri ölçerek işitsel ve taktil uyaranları belirleyecek. Yürüme problemlerini düzeltip yaşam kalitesini yükseltecek.

Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Özkeskin ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Bakırhan’ı makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilim ekosistemi meyvelerini vermeye devam ediyor. Akademisyenlerimiz tarafından hayata geçirilecek olan mobil uygulama ile Parkinson hastalarının yasam kalitesine katkıda bulunulacak.  Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Mehmet Özkeskin’in yürütücüsü olduğu proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Proje hakkında bilgi veren EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Özkeskin, “Parkinsonlu bireylerin yürüyüş hızını ve dolayısıyla yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen uygulamanın kişiye özel taktil ve işitsel uyaranlar sunması planlandı. Android ve IOS tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilecek şekilde geliştirilecek bu uygulama, telefonlarda yer alan dahili sensörler ile yürüme ile ilgili parametreleri ölçerek işitsel ve taktil uyaranları belirleyecek. İlk aşamada belirlenen bireye özel uyaranlar, yürüyüş sırasında verilecek ve yürüyüş parametrelerinin düzelip düzelmemesine göre otomatik olarak ayarlanarak tedavi süresince kullanılması planlanıyor. Geliştirilecek sistem sayesinde Parkinsonlu bireylerin yürüme değerlendirmesi ve tedavisinde yaygın olarak kullanılarak, yürüme problemlerinin iyileştirilmesi yaşam kalitelerinin geliştirilmesi hedefliyor” dedi

Doç. Dr. Mehmet Özkeskin yürütücülüğünü yaptığı multidisipliner projede, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Zübeyir Sarı danışman olarak görev üstlenirken  Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Serkan Bakırhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Doç. Dr. Fatih Özden, Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Görsev Yener ve Bilecik Şeyh Edabali Üniversitesinden Doç. Dr. Emre Dandıl ise araştırmacı olarak yer alıyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Testosteron tedavisi: İğne mi, risk mi?

Doğal yollar sonuç vermezse testosteron tedavisi seçenek olabilir. Ancak etkisi kadar riski de uzman kontrolü gerektirir. Hormon tedavisi yalnızca kan testiyle doğrulanmış vakalarda ve düzenli doktor takibiyle uygulanmalı Her yaşa uygun olmayabilir.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?