Erken yaşlandıran 5 neden

Yaşlanmanızı Hızlandıran 5 Faktör

Genetik, hastalıklar ve çevresel etkenlerin yanı sıra yanlış alışkanlıklar da yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu faktörlerin etkilerine dikkat çekiyor. İşte yaşlanmanızı hızlandırabilecek faktörler:

Bunlara Dikkat!

  • Beslenme: Hızlı yaşlanmayı önlemek için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. GDO’lu, katkılı, mısır şuruplu ve trans yağlı hazır gıdalardan uzak durun. Vitamin ve mineral açısından zengin, Omega-3 içeren gıdalar tercih edin. Ayrıca bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Hareket: Düzenli egzersiz yapın, en azından her gün yürüyüşe çıkın. Pozitif ve olumlu bir bakış açısıyla yaşamaya çalışın.
  • Cilt Bakımı: Alkol ve sigaradan uzak durun. Cilt bakım ürünlerinin içeriğine dikkat edin, doğal ve cilt tipinize uygun ürünleri tercih edin. Cildinizi düzenli olarak temizleyin.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz

Güneşten Uzak Durmak

Güneş ışığının fazlası zararlı olabilir ancak güneşlenirken güneş koruyucu kullanmayı unutmayın. Güneş ışığı vücudumuzun doğal D vitamini üretimini destekler ve erken yaşlanmayı engeller. Ayrıca güneş ışığı serotonin ve melatonin üretimini düzenler, enerji seviyemizi yükseltir.

Aşırı Düşünmek

Beynimiz sürekli çalışır ve aşırı düşünmek enerji tüketen bir süreçtir. Aşırı düşünme stres hormonlarının artmasına yol açabilir ve vücudun yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Pozitif düşünmeye özen gösterin.

Stres

Kronik stres bedenimizi tükenmiş hissettirebilir ve yaşlanmayı hızlandırabilir. Stres altında beyin fonksiyonları olumsuz etkilenebilir ve hafıza alanları küçülebilir.

Uykusuzluk

Uykusuzluk enerjinizi azaltabilir ve biyolojik olarak yaşlanmanıza neden olabilir. Uyku, vücudun yenilenme sürecidir ve cilt sağlığı için de önemlidir. Yeterli ve kaliteli uyku almaya özen gösterin.

Dijital Ekranlar

Uzun süreli dijital ekran maruziyeti cildi ve vücudu olumsuz etkiler. Mavi ışık hücrelere zarar verebilir ve erken yaşlanmaya neden olabilir. Ekran kullanımına dikkat edin ve sık sık mola verin.

Related Posts

Anne adayları dikkat! “Basit bir enfeksiyon” demeyin, erken doğum riskini artırabiliyor

Hamilelik döneminde enfeksiyonlardan korunmak için gerekli önlemleri almanın hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, özellikle doktor önerisi olmadan ağrı kesici, ateş düşürücü veya grip ilaçları kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Lala Aslanova, hamilelikte enfeksiyonlara karşı 8 etkili önlemi anlattı.

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.

Kanser ve Beslenme İlişkisi Tartışıldı

Kanser ve beslenme ilişkisi hakkında konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor” dedi. 

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.