Erken yaşlandıran 5 neden

Yaşlanmanızı Hızlandıran 5 Faktör

Genetik, hastalıklar ve çevresel etkenlerin yanı sıra yanlış alışkanlıklar da yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu faktörlerin etkilerine dikkat çekiyor. İşte yaşlanmanızı hızlandırabilecek faktörler:

Bunlara Dikkat!

  • Beslenme: Hızlı yaşlanmayı önlemek için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. GDO’lu, katkılı, mısır şuruplu ve trans yağlı hazır gıdalardan uzak durun. Vitamin ve mineral açısından zengin, Omega-3 içeren gıdalar tercih edin. Ayrıca bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Hareket: Düzenli egzersiz yapın, en azından her gün yürüyüşe çıkın. Pozitif ve olumlu bir bakış açısıyla yaşamaya çalışın.
  • Cilt Bakımı: Alkol ve sigaradan uzak durun. Cilt bakım ürünlerinin içeriğine dikkat edin, doğal ve cilt tipinize uygun ürünleri tercih edin. Cildinizi düzenli olarak temizleyin.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz

Güneşten Uzak Durmak

Güneş ışığının fazlası zararlı olabilir ancak güneşlenirken güneş koruyucu kullanmayı unutmayın. Güneş ışığı vücudumuzun doğal D vitamini üretimini destekler ve erken yaşlanmayı engeller. Ayrıca güneş ışığı serotonin ve melatonin üretimini düzenler, enerji seviyemizi yükseltir.

Aşırı Düşünmek

Beynimiz sürekli çalışır ve aşırı düşünmek enerji tüketen bir süreçtir. Aşırı düşünme stres hormonlarının artmasına yol açabilir ve vücudun yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Pozitif düşünmeye özen gösterin.

Stres

Kronik stres bedenimizi tükenmiş hissettirebilir ve yaşlanmayı hızlandırabilir. Stres altında beyin fonksiyonları olumsuz etkilenebilir ve hafıza alanları küçülebilir.

Uykusuzluk

Uykusuzluk enerjinizi azaltabilir ve biyolojik olarak yaşlanmanıza neden olabilir. Uyku, vücudun yenilenme sürecidir ve cilt sağlığı için de önemlidir. Yeterli ve kaliteli uyku almaya özen gösterin.

Dijital Ekranlar

Uzun süreli dijital ekran maruziyeti cildi ve vücudu olumsuz etkiler. Mavi ışık hücrelere zarar verebilir ve erken yaşlanmaya neden olabilir. Ekran kullanımına dikkat edin ve sık sık mola verin.

Related Posts

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Alzheimer riskini artıran yeni genetik varyant tespit edildi

Avustralya’da yapılan çarpıcı araştırma, yaşlı erkekleri daha fazla etkileyen genetik bir varyantın Alzheimer riskini ciddi oranda yükselttiğini ortaya koydu.

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Hastaların yarısı farkında değil! Onlardan biri olabilir misiniz?

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yüksek tansiyonun hayati tehlike oluşturduğunu vurgulayarak Türkiye’de hastaların yarısının durumundan habersiz olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz