Bakanlık kaynaklarına göre, e-ticaretin vazgeçilmezi haline gelen sanal POS sistemleri üzerinden gerçekleştirilen satışlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için Gelir İdaresi harekete geçti.
VERGİ KAÇIRANLAR NASIL YAKALANACAK?
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaretin yaygınlaşmasıyla sanal POS’lar aracılığıyla yapılan ödemeleri incelemeye aldı. İnternet üzerinden sağlanan gelirler denetim altında. Ekonomist Muhammet Bayram’ın CNN Türk’te yaptığı açıklamalara göre, kayıt dışı yaklaşık 37 milyar TL’lik bir hasılat söz konusu. Sanal POS cihazları aracılığıyla fiş veya fatura düzenlenmeden direkt çekim yapılmış. Ayrıca, yurt dışına para aktarımları da gerçekleştirilmiş.
Ürünü sanal POS’lar üzerinden satın aldınız, ardından WhatsApp ya da e-posta ile IBAN numarası paylaşıldı. Ödeme işlemi kredi kartınızdan gerçekleştirildiğinde fiş veya fatura düzenlenmesi gerekir.
‘MÜKELLEFLERDEN 37 MİLYAR TL’LİK VERGİ KAÇAKÇILIĞI TESPİT EDİLDİ’
Bazı Instagram ve YouTube kullanıcıları, gençlerin vergi ödemeden satış yapmasını sağlayan bir ödeme sistemi kullanmış. Bu sistemle vergi ödemeyen mükellefler için Maliye Bakanlığı yaklaşık 37 milyar TL’lik vergi kaçağı tespit etmiş.
DENETİMLER NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Denetimler daha da sıkılaşıyor. Elektronik ticaret hemen hemen her yerde. POS cihazlarıyla yapılan işlemler Bankalararası Kart Merkezi’nde kayıt altında tutuluyor. Bir satıcının POS cihazıyla 1 milyar TL’lik bir işlem yapması durumunda, fatura düzenlenip düzenlenmediği yapay zeka Risk Analizi Merkezi tarafından kontrol ediliyor. Beyana uymayanlar ve fatura düzenlemeyenler hızla cezalandırılıyor.
CEZA NE KADAR?
Her fiş ya da fatura başına 20 bin TL ceza uygulanıyor. Örneğin, toplamda 100 bin TL’lik satış yaptınız, ceza bu tutarın yüzde 10’u olan 10 bin TL olacak ancak en az 20 bin TL ceza kesilecektir.