Samsun Tarımda Öne Çıkıyor

Samsun Tarımında Yıldızı Parlıyor: Binlerce Ton Ürün Hem Yurt İçine Hem Yurt Dışına Gönderiliyor

Samsun, yüzölçümünün %40’ında tarım yapılabilen verimli topraklara sahip bir şehirdir. Her yıl binlerce ton sebze, meyve ve tarla bitkisi üretimi gerçekleştirilerek bu ürünler hem yurt içinde tüketiciyle buluşuyor hem de yurt dışına ihraç ediliyor.

Kızılırmak ve Yeşilırmak Nehirleri tarafından sulanan ovalar Samsun’a verimli tarım arazileri sunmaktadır. Şehirde 221,7 bin hektar alanda tahıl ve diğer bitkisel ürünler, 11,6 bin hektar alanda sebze, 128,1 bin hektar alanda meyve, içecek ve baharat bitkileri yetiştirilmekte ve 23 bin hektarlık alanda süs bitkileri üretimi yapılmaktadır. Ayrıca 19,1 bin hektarlık alanda nadasa bırakılmış tarım arazileri de bulunmaktadır.

Samsun, kızılcık, fındık, kivi gibi birçok meyvenin üretim merkezi konumundadır. Şehir, kızılcık üretiminde Türkiye’nin birincisi, fındıkta ikincisi, kivide üçüncüsü, muşmulada dördüncüsü, dutta dokuzuncusu, elmada on üçüncüsü, böğürtlende on dördüncüsü, şeftalide on beşincisi, incirde on altıncısı ve ayvada on sekizincisi konumundadır. Yıllık olarak Samsun’da bin 205 ton kızılcık, 114 bin 89 ton fındık, 13 bin 599 ton kivi, 432 ton muşmula, bin 960 ton dut, 2 bin 721 ton elma, 19 ton böğürtlenn 8 bin 119 ton şeftali, bin 422 ton incir ve bin 425 ton ayva üretimi gerçekleştirilmektedir.

Samsun, lahana, karnabahar, pırasa, barbunya, turp gibi sebzelerin üretiminde de öne çıkan bir şehirdir. Şehir, lahanada birinciliği, karnabaharda ikinciliği, brokoli ve pırasada üçüncülüğü, barbunyada ve turpta dördüncülüğü, biberde yedinciliği ve taze fasulyede sekizinciliği elde etmektedir. TÜİK verilerine göre Samsun’da yıllık ortalama 327 bin 789 ton lahana, 59 bin 679 ton karnabahar, 12 bin 23 ton brokoli, 19 bin 470 ton pırasa, 5 bin 162 ton barbunya, 6 bin 738 ton turp, 158 bin 570 ton biber ve 15 bin 176 ton taze fasulye üretimi yapılmaktadır.

Ayrıca Samsun, tarla bitkileri üretiminde de önemli bir konuma sahiptir. Çeltikte Türkiye’de ikinci, kenevirde üçüncü, işlenmiş tütünde beşinci, soya fasulyesinde sekizinci, yağlık ayçiçeğinde on dördüncü, buğdayda on dokuzuncu, kuru fasulyede yirmi üçüncü ve şeker pancarında yirmi sekizinci sırada yer almaktadır. Yıllık olarak Samsun’da 173,5 bin ton çeltik, 445 ton kenevir, 7 bin 839 ton işlenmiş tütün, 3 bin 376 ton soya fasulyesi, 42 bin 315 ton ayçiçeği tohumu, 266 bin 124 ton buğday, bin 197 ton kuru fasulye ve 143 bin 449 ton şeker pancarı üretilmektedir. – SAMSUN

Related Posts

Sürat Kargo’dan Eğitim İnovasyonu

Sürat Kargo, Sürat Akademi Platformu ile çalışanlarına 7/24 erişimle eğitim fırsatları sunuyor.

5 köyün büyük çilesi bitti, 4 milyon TL cepte kaldı!

Akçakoca ilçesinde Balatlı, Beyören, Dadalı, Fakıllı ve Doğancılar köylerinde yaşanan su sıkıntısı yeni su hattı ile giderildi. Balatlı köyünde bulunan kaynaktan, suyun ortak depoya getirilmesi için Akçakoca Kaymakamlığı, köylüler ve muhtarlar ortak …

Üreticiye dev destek! Proje limiti 1.2 milyon TL

Ardahan’da Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen projelerle üretim desteklenmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası işbirliğinde, küçükbaş hayvancılığını desteklemek amacıyla hayata geçirilen “Köyümde Yaşamak İçin Bir …

Kredi faizlerinde beklenen düşüş başladı: İşte bankaların güncel faiz oranları

Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki hafta açıklaması beklenen faiz indirimi öncesinde bankalar, kredi faiz oranlarında indirime gitti. Tüketici kredilerinde gözle görülür bir gevşeme başlarken, bazı bankalar düşük faizli kredi kampanyalarını devreye aldı. 36 ay vadeye kadar olan ihtiyaç kredilerinde faizler %2,99’a kadar geriledi.

Emtia piyasalarında son durum ne?

Emtia piyasalarında son durum ne?

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …