Yeni ilçede viyadüklerle güvenli ulaşım

Çoruh Nehri üzerine projelendirilip, temeli 2013’te atılan, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 5’inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile hidroelektrik santrali (HES) inşası tamamlandı. 2022’de su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile 7 köyü sular altında bıraktı. Mart 2024’te tam kapasiteyle üretime geçen Yusufeli Barajı’nda bugüne kadar 2 milyar 455 milyon kilovatsaat enerji üretilerek ekonomiye 6 milyar 620 milyon lira katkı sağlandı.

KARA YOLU AĞI TAMAMLANDI

Bölgede baraj suları altında kalacak mevcut kara yolu yerine yeni ulaşımın sağlanması için Yusufeli Barajı relokasyon yolları projelendirildi. 3 etaplık proje kapsamında aralarında tünel, viyadük, köprü ve 12’si hemzemin 17 kavşağın yer aldığı toplam 69,2 kilometre uzunluğundaki kara yolu ağı tamamlanarak, hizmete açıldı. Relokasyon yollarının 56,7 kilometrelik kesimi 40 tünelle geçilerek, Artvin’in eşsiz doğasının korunması da sağlandı.

YAKALAR VİYADÜKLERLE KAVUŞTU

153 yıllık tarihinde 7’nci kez taşınan Yusufeli’nin yeni yerleşim alanında Tekkale, Yusufeli, Yusufeli Merkez, Çevreli ve Şilenkar viyadükleri inşa edildi. Viyadüklerle Çoruh’un yakaları kavuşurken, yeni yerleşim yerlerine değişen kara yolu ağı kapsamında inşa edilen toplam uzunluğu yaklaşık 57 kilometrelik 5 viyadüğün yanı sıra 40 tünelle ulaşılıyor. Türk mühendislerin yanında yüzlerce kişinin aralıksız çalıştığı, ‘dengeli konsol’ yöntemiyle yapılan viyadükler, Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlıyor. Zaman ve yakıt tasarrufu sağlayan viyadükler, bölgenin ulaşım ağını güçlendirirken, trafik akışında daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunuyor.

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ VİYADÜĞÜ YUSUFELİ’DE

50 metre yüksekliğinde, 685 metre uzunluğunda ‘çelik orthotropic köprü’ olarak projelendirilip, itme-sürme yöntemiyle inşa edilen Yusufeli Merkez Viyadüğü, Türkiye’nin en yüksek 2’nci viyadüğü olma özelliğini de taşıyor. Tabliyelerin yapımında yaklaşık 7 bin 100 ton çelik kullanılıp, baraj suları üzerine kurulan viyadük sayesinde; Yusufeli ilçesi ve çevre köyler ile Artvin arası ulaşım mesafesi yaklaşık 15,5 kilometre, ulaşım süresi 25 dakika kısalıyor. Devasa viyadüklerin Çoruh ile sunduğu eşsiz manzara, Yusufeli Barajı’nı yakından görmeye gelenlerin de ilgi odağı oluyor.

Related Posts

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Bodrum’da site aidatları tavan yaptı: Aylık 120 bin lira ödüyorlar!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum Temsilcisi Sevil Ece Gümüş Kapar, Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’da sitelerdeki aidat fiyatlarının 500 liradan başlayıp, 120 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Kapar, “Bunların içerisinde havuz, özel plaj, güvenlik, spa merkezleri, kişiye özel bahçıvan, teknik servis, akıllı ev sistemleriyle entegre edilmiş bir aidat düzeni var”

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

ABD’de enflasyon beklentisi 44 yılın zirvesine çıktı!

Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin nihai verileri açıklandı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.