Araştırma: 10 kişiden 7’sine göre ekonomi kötüye gidiyor

Türkiye Ekonomisi Hakkında Karamsarlık Artıyor

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Mayıs ayı raporuna göre, Türkiye’de ekonomiye dair kötümserlik artıyor ve katılımcıların çoğunluğu ekonomiyi “kötü” olarak değerlendiriyor. Katılımcıların %71’i, Mayıs ayında ekonomik durumun kötü olduğunu belirtiyor.

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan Türkiye Raporu Mayıs verilerine göre, iyi olduğunu düşünenler azalırken kötü olduğunu düşünenlerin sayısında artış yaşanıyor.

Geçen aya göre ekonomiye yönelik olumsuz değerlendirmelerde 2 puanlık artış görülürken, katılımcıların %71’i ekonominin “çok kötü/kötü” olduğunu düşünüyor. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da kalmışken, %13’ü ekonominin iyi/çok iyi olduğunu belirtiyor.

Yaş gruplarına göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların olumsuz değerlendirme oranı %57 iken gençlerde bu oran %68 ve 55 yaş ve üzerindeki katılımcılarda %64 olarak görülüyor.

Eğitim seviyelerine göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, ilköğretim ve altı eğitim seviyesindeki katılımcıların olumsuz değerlendirme oranı artış göstermiş. 2023 Mayıs’ında bu oran %54 iken, 2023 Mayıs’ında %69’a yükselmiş. Geçen aya göre ilköğretim ve altı ile yükseköğretim seviyelerinde olumsuz değerlendirmeler artarken lise seviyesinde düşüş yaşanmış.

Beklentiler Nasıl? 

Katılımcıların yarısından fazlası ekonominin geleceği konusunda karamsar. Ekonominin 1 yıl sonra daha kötü veya çok daha kötü olacağını düşünenlerin oranı %53’e yükselmiş. %26’sı ekonomik durumun değişmeyeceğini, %21’i ise iyileşme yaşanacağını öngörüyor.

Enflasyon beklentilerinde düşüş yaşanmış. Katılımcılar, gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını tahmin ediyor.

“Geçinebiliyor musunuz?” Sorusuna Yanıtlar Nasıl? 

Katılımcıların çoğunluğu gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, kadın katılımcılar bu durumu daha fazla dile getiriyor. 25-34 yaş grubu dışındaki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası gelirlerinin giderlerini karşılamadığını ifade ediyor. En yüksek oran %54 ile 45-54 yaş aralığındakilerde görülüyor.

“Gelirim giderlerimi karşılamadı” yanıtının en yüksek olduğu grup işsizler %66 ile başı çekerken, yevmiyeli çalışanlar %64 ile onları takip ediyor. Her 3 emekliden ve çalışmayıp iş aramayan devlet memurundan 1’i geçtiğimiz ay gelirlerinin giderlerini karşıladığını belirtirken, en yüksek oran %17 ile devlet memurlarında görülüyor.

Related Posts

Memur ve memur olmak isteyenler dikkat: Değişiklikler yapıldı

Bugün yayımlanan Resmi Gazete’de memuriyete ilişkin önemli değişiklikler yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan altın hamlesi!

Maliye Bakanlığı, önümüzdeki hafta altına dayalı kira sertifikası ve altın tahvilinin doğrudan satışını başlatacak. Bu adımla yatırımcılara yeni seçenekler sunulacak.

Uzman isim Özgür Erdursun emekliye kara haberi verdi. “Zaman kaybı” diyerek noktayı koydu

Kurban Bayramı yaklaşırken, milyonlarca emekli, dul ve yetim aylığı alan vatandaş bayram ikramiyesine odaklandı. Hükümet, ikramiyenin 4 bin TL olarak haziranın ilk haftasında ödeneceğini duyurdu. Ancak, ekonomik koşullar ve artan yaşam maliyetleri …

Kamu bankaları, yılın ilk çeyreğinde 1,3 milyar TL’lik reklam harcaması yaptı

Kamu bankaları, yılın ilk çeyreğinde 1,3 milyar TL’lik reklam harcaması yaptı

Çek kullanımı düştü, karşılıksız çek sayısı arttı

Çek kullanımı düştü, karşılıksız çek sayısı arttı

Tavuk eti üretimi arttı, yumurta üretimi düştü

TÜİK verilerine göre Türkiye’de mart ayında geçen yılın aynı ayına göre tavuk eti üretimi yüzde 13 artarken tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 8 azaldı.